Добре дошли в страната на Българското Соколарство, където традициите имат значение! 

Елен блокира летище

elen-letishte-go.jpgМеждународното летище в Горна Оряховица днес бе принудително затворено не заради гъста мъгла или полицейска акция, а заради... елен.

Дивото животно било забелязано от служители на аеродрума миналия четвъртък. Авиаторите се надявали, че четириногото само ще напусне пределите на летището, но вече дни наред еленът се разхожда по пистите. Денем излиза на открито, а вечер се крие в храстите. Служителите на аеропорта опитвали да го изгонят, но не успели. Извикали специалисти от Попово, които възнамерявали да го упоят с изстреляни от разстояние стрелички. Щом достигнели на няколко метра от грациозното животно, то мигом побягвало.

Заради необичайния проблем летището е блокирано и множество учебни и карго полети са отменени. Поискано е разрешение от Регионалното управление по горите дивечът да бъде отстрелян. В 9 ч утре ще се реши съдбата на елена. Имало вероятност ловът му да стане от въздуха.

 

 

Новината можете да видите тук: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=737981

 

Лично мнение: С навлизането на човека в природата конфликтите между урбанизацията и дивия свят ще стават все по-чести и фрапиращи. Международните доклади на тази тема сочат, че в световен мащаб на година загубите за въздухоплаването от сблъсъци с дивия свят са за близо 1 млрд. евро. На територията на България чужди и родни въздухоплавателни средства стават все по-чести жертви на сблъсъци. Соколарската Асоциация отдавна е изготвила пакет от мерки, с които да подпомогне родните летища, срещу сблъсъците между птици и самолети. Така не само се спасяват човешки животи, но се спестяват и много средства.