Литература

Постарали сме се да извадим няколко книги от иначе огромният избор от материали, които могат да служат като ориентир за начинаещите, че и за напредналите соколари, които искат да си "сверят часовника".

Хубаво е да се спомене, че всяка книга носи свой стил на предаване на информацията. Някои обясняват доста кратко това, което трябва да се направи и това, което може да се очаква от птицата. Други са с по-обстойни обяснения. Целта е, Вие скъпи приятели да намерите Своята книга. Онази, която ще Ви даде първите познания за нашите пернати братя. Онази, след чието прочитане Вие ще сте научили основното, за да се чувствате и Вие и Вашият пернат приятел добре в общуването си.

Важно е, обаче да знаете, че няма ръководство, което да ви направи експерти и прочитайки го Вие да сте най-добрите. Опитът е този, който ни е водил векове наред рамо до рамо с пернатите хищници. По поля и балкани нашите предци са странствали в търсене на добър лов и само опитът е бил този, който е трябвало да придобият, за да намерят своя подход към птицата.

Обърнете внимание на един прост факт. Даже в едно люпило от едни и същи родители, не може да намерите еднакви по външен вид, темперамент, инстинкти и по-късно възприемчивост към лова малки. А какво да говорим тогава за книгите, които ни учат за едно или друго. Да! Без книгите е немислимо, защото някой преди нас е установил едно или друго. Но ние не трябва само на това да разчитаме, а да градим познанията са, така, както едно голишарче от самото излюпване започва да учи нещата за живота и след време става върховен ловец.

 

...Така че, скъпи приятели, книгите дават насоката, а Вие уважаеми трябва да намерите пътя. Така, както великите изследователи са намерили Америка, пътя на коприната, чая и други открития. Вие ще се явите изследователите на един нов свят... Кураж!

 

Препоръчителна литература

 

1. “Understanding the Bird of Prey” от Ник Фокс - $ 52

1995 година, 384 стр., твърда корица.

На Ник Фокс се дължи голям дял от изучаването за хищните птици, тяхната биология, екология и грижи. Водещ професионален биолог по хищните птици, развъдчик и соколар.

Всяка глава е прегледана много критично от висококвалифицирани международни специалисти за научна прецизност и точност. 147 цветни и 290 черно-бели технически илюстрации.

Тази книга е чудесен пример за един начинаещ, който би искал да се запознае отблизо с всички процеси, касаещи хищните птици.

Разбира се, като лично мнение бих споделил, че голяма част от информацията - изкуствено размножаване и свързаните с него детайли, обучение, лечение и др. е поднесена на професионално ниво. Това означава, че ако човек не се е занимавал с това и започне да следва упоменатите стъпки има голяма вероятност да не се справи. При това за сметка на птиците. Не бих искал да разочаровам ентусиастите, но професионалните развъдчици почти никога не споменават разработените от тях техники. А споделените техники са само насочващи.

Все пак това е една превъзходна книга, за всеки един човек. Бил той обикновен любител на природата, еколог, природозащитник, ветеринарен лекар, служител в спасителен център или зоопарк или соколар.

 

2. "Falconry and Hawking" от Филип Глейзър - $ 52

1998, Трето преиздаване, 352 стр., твърда корица

Шестдесет годишния ветеран в соколарството, Филип Глейзар притежава дълбок поглед към древното ловно изкуство. В този си труд той покрива редица аспекти, започвайки от историята, минавайки през подготовката за тренировката, приютяването, отглеждането, инструментите, екипировката и редица други нужни за всеки детайли и необходими умения. Включени са съвети за лов със соколи без качулка на врани, лов със соколи на арабските дропли "хубара", лов на дивеч "в изчакване", лов с "късокрилите" ястреби, линеене, има част и за загубените птици, вековният "хак"-инг метод, раздел за кучета, правене на качулки, чанти и ръкавици, за здравето и болести и тн.

"Соколарската библия" - така преди години наричахме този прекрасен труд на основателя на The National Birds of Prey Center в Англия. Филип Глейзър е баща на друга именита соколарка и професионален развъдчик, г-жа Джемайма Пари-Джоунс.

Поднесена по изключително лек и характерен за покойния от преди няколко години сър Глейзър стил, тази книга въвежда начинаещия в света на заниманията с хищни птици. Всеки аспект е разгледан подобаващо и запознава четящия с необходимата информация. Липсата на повечко данни за размножаването се компенсира от останалата информация.

10 цветни и 127 черно-бели фотоса и 47 илюстрации.

 

3. “De Arte Venandi Cum Avibus” – “The Art of Falconry” – “Изкуството на ловът с птици” от Фредерик ІІ Хофенщауфен - $ 150

"Бащата на съвременната орнитология" Фредерик ІІ Хохенщауфен, император на Римската Империя е човекът написал този незабравим труд.

Преведена от латински и публикувана с много старание и задружни усилия на цял екип от учени, тази книга е една от значимите за соколарството. Архаичният и характер не и пречи тя да бъде актуална и днес. Малкото промени, които са настъпили от онова време до днес, показват нивото на познания на Фредерик ІІ. Обстоен преглед на всеки един потенциален вид дивеч, миграцията му, местонахождението и др. Чудесно обяснение на методите за обучение на хищните птици. Изненадват професионалният подход, познанията и записките по редица важни и до днес въпроси, които авторът е споделил с нас. Препоръчва се за всеки, който желае да научи повече.

 

4. "Turkmen Elguscusy" – "Туркменский сокольник" – “Turkmen Falconer” – "Туркменския соколар" от Ата Ейебердиев - 30.00 лв. (без пощенските разходи)

Тази книга разказва за особеностите на туркменският лов със соколи в комбина с хрътката тазъй. Намерението на автора да напише този труд стана реалност благодарение на помощта на прекрасни личности - учени, библиотекари, шофьори, художници, журналисти, преводачи, опитни соколари и непознати преди това хора, които днес са станали близки негови приятели.